+359 879 222 434 office@ekspertite.bg
+359 879 222 434
Начало БЛОГ 10 практични съвета към начинаещите предприемачи

10 практични съвета към начинаещите предприемачи

Христо Янев
Христо Янев
Христо Янев
Христо Янев
„ВИП-Сливен“ ООД
Г-н Христо Янев разполага със солиден практически опит в туризма, разработил първият български онлайн туроператор с брандовете VisitSliven, VisitBulgariaOn и BestBulgariaDeals. Добре познат като лектор и експерт в разработването на иновационни подход ...
Компетенции
Иновации и обучения в туризма
Алтернативен и специализиран туризъм
Ивент мениджмънт
„ВИП-Сливен“ ООД
06.02.2016 г.


Да си предприемач означава наистина повече отколкото всяка една редова работа. Но това не трябва да е стряскащо, напротив. Трябва да е мотивиращо, защото, ако помислим само колко бързо се развива света и колко забързано е всяко едно ежедневие можем да си дадем ясна сметка, че то до голяма степен е такова и заради иновациите, развитието и стремежа на всеки един от нас. Затова се стягайте и правете за да бъдете запомнени.

Всичко дотук може би изглежда прекалено наивно и нереално. Затова съм подготвил 10 практични съвета, които биха били полезни на всеки. Ех, само някой да ми ги бе споделил, когато и аз стартирах. Съветите не са максимално изчерпателни и биха могли да се допълват, но дават ясна посока и са директно от практиката ми през годините.

Да си предприемчив е в ядрото на всеки успех, но зависи от всеки един от нас поотделно до каква степен ще го развие, колко търпение и желание ще вложи. Резултатите като плодове на твоя труд са най-сладкото нещо.

1. Бъди образован и управлявай времето си
Образованието е от съществено значение. Правилното и качественото образование остава завинаги част от теб, която никой не може да ти отнеме. Отнасяй се сериозно и извличай максимума. Пиши поставените проекти с изглед в бъдещето, така че да можеш да се допиташ до тях и да ти бъдат полезни. Бъди проактивен и не се поддавай на всеобщото мнение и действия. Бъди себе си и използвай това време да се изграждаш и трупаш опит по специалността. Винаги правилно управлявай времето си и не го губи. Заедно със здравето, то е най-ценното, което имаш.

2. Фокусирай се
Възможностите са навсякъде около нас. Почти всеки млад предприемач има желанието да „пробва“ всяка възможност, която се отвори. Но не трябва да допускаме да „носим много дини под една мишница“. Това дава отражение на продуктивността и ефективността ни.
Прави поне 1 нещо перфектно или максимално добре, а не 10. Ако се разводняваш и винаги ти се иска да започнеш нещо ново значи имаш проблем с първоначалната концепция.

Задай си следните въпроси – „В какво съм най-силен?“, „Какво ме прави по-различен от всички останали?“ и „Какво искам да правя след 10 години?“. Намери своята ниша и действай.

Постоянно виждам начинаещи предприемачи, които могат всичко, знаят всичко и са се нагърбили с няколко идеи и видове бизнес. В крайна сметка пропускат важни детайли и за тях самите и за клиентите, които обслужват. Никой не може, а и не трябва да е експерт в няколко насоки. Но трябва да се старае да е пред всички други в една. Коя е твоята?

3. Бъди позитивен и не приемай всичко за чиста монета
Много често се случва в България младите предприемачи да се отказват още преди да са започнали. В нашата страна всеки дава съвети и разбира от всичко. А на един новак това действа толкова лошо, че резултата е налице. Българите сме по-неприемчиви дори от нашите съседи на Балканския полуостров. Но за този проблем има лек – следвай своята посока, приемай всякакви съвети, но внимателно ги преценяй и обмисляй. Да, това е много трудно, но да това е и много важно.
Не се обграждай с хора, които ти влият негативно или за които винаги всичко е лошо и зле. Не, такива хора не са ти нужни. Те влият подсъзнателно. Обграждай се с хора от които можеш да почерпиш добър пример и опит, които могат да те вдъхновят, които са нещо повече от теб и които са се доказали. И не забравяй поговорката – „С каквито се събереш, такъв ставаш“. Има голям смисъл.

4. Работи здраво
В това се крие разковничето на всеки един бизнес. Като предприемач ти трябва да си готов всеки ден да жертваш нещо, с което си свикнал. Свободно време, приятели, семейство, хобита, нощен живот и др. Не е лесно, но не е и отказващо трудно. Въпрос на много добра организация и дисциплина. Аз не познавам човек, който да е работил здраво и да не е постигнал, да не е успял. Но това не става от днес за утре, а методично, постепенно и уверено.

Забелязвам, че една голяма част от младите предприемачи желаят бърз успех, бърза печалба, охолен живот и скъпи автомобили. Това е една показност, която не те прави нищо повече от никой друг, а единствено гали егото ти. Напротив – бъди смирен и си остани човека, който всъщност си. Така ще спечелиш много повече.

Ре-инвестирай в бизнеса, бъди иновативен и ползвай последните технологични разработки за да „отвееш“ конкуренцията. Не спирай да твориш за да държиш нужното изградено високо ниво. Не спирай да иновираш.

Не се подвеждай по мненията на хората, че в големите градове е по-добре и има повече бизнес. За стартиращите е много по-добре да започнат от родните си градове и да открият нишата в която да се развиват.

5. Нетуъркинг - бъди винаги готов за по-малко от 30 секуди да грабнеш вниманието
Колкото и да си добър и професионален ти трябват клиенти. Отначало за всеки стартъп е много трудно. Непознат бизнес си, имаш жестока конкуренция, която е разпределила клиентите в града в който живееш или в географските ширини, в които оперираш. Трябва да си контактен и проактивен. Трябва да се запознаваш с хора ежедневно. Трябва да си готов за по-малко от 30 секунди да представиш бизнеса си по начин, който ще впечатлява и остава в съзнанието. Визитките са задължителни в края на подобен разговор. Всяко мероприятие е важно и си струва да го посетиш. Възможно е да се запознаеш само с 1 човек, който да бъде достатъчен за бизнеса ти в последствие. Същото важи и за клиентите ти. Бъди винаги точен, ясен и кратък като използваш разбираеми думи на нужното ниво.

6. Живей здравословно - предприемачеството като стил на живот
Със сигурност ще бъдеш много по-продуктивен, ако цениш здравето си и правиш нужното за самия себе си. Предприемачеството не е професия, която практикуваш от 9 до 5 по 5 дни в седмицата. Затова изтощението може да те съсипе и трябва да се храниш правилно, да спортуваш, да намираш време за самия себе си и хобитата си. Не се извинявай и самосъжалявай, а действай. Много е трудно и някой път непосилно особено, когато си зает, но това не те оправдава. Организирай се още по-добре за да съвместиш работата с времето за себе си и здравето си. А когато работата е удоволствие всичко се нарежда по-лесно!

7. Планирай
Няма правило или книга, която да ти предпише съставките на успешния предприемач. Учи се от грешките си и не ги повтаряй. Но планирай, начертавай и следвай целите си. Англичаните много хубаво са казали и звучи добре само на английски език – “If you fail to plan, you plan to fail”. Няма перфектно планиране и перфектни хора. Но с годините ти се оформяш и трупаш опит. С времето някои неща ще ги усещаш още в зародиш преди да са дали видими признаци за съществуването си. Усъвършенстването преминава през внимателното планиране.

8. Знай слабите си страни
Себепознаването и познаването на всички аспекти на бизнеса ти помагат да вземаш правилните решения. Не се поддавай на емоции и преценявай обективно случващото се. Затова много бизнеси наемат персонал с една от целите да преборят слабостите на собствениците и заедно в екип да са по-силни.

Никога не се подценявай или надценявай. Бъди обективен във всичко, което правиш. Важно е да си изградил начини, по които да се справяш в различните ситуации, които стила ти на живот като предприемач ти поставя.

9. Започни сам и мисли локално, поне отначало
Стартът е най-труден. Тук може както да се изтреляш право нагоре, така и да се откажеш. Моят съвет е да стартираш сам като собственик и управител. Да видиш как заработва машината за да знаеш какъв екип ти трябва в последствие. Стартирай локално с цел да понижиш първоначалните разходи и да донастроиш концепцията си в реално време. Постепенно с времето ще се разрастваш така или иначе. Правилният екип и точните хора са от изключително значение. Трябват ти да те допълват и да вършат поставените всекидневните задачи. Ако се хванеш, че ти вършиш тяхните значи значи има проблем. Правилните хора биха допринесли за твоето свободно време, което да оползотворяваш в стратегически план за бизнеса ти. Та, нали трябва да се разрастваш! Това не означава, че ти няма да се занимаваш както винаги досега. Ще имаш възможността и времето да се развиваш.

10. Надъхвай се
За предприемачите е много важно да са винаги в кондиция и с настроение и мироглед, който им позволява да творят. Всеки трябва да изгради своя собствен начин да постига това. Но има начини, които подпомагат състоянието. Някои от тях са изредени тук:
  • Спортувай активно сутрин поне 20 минути – помага ти да се активизираш;

  • Следвай сутришна програма – моята примерно е да стана рано в 06:30 и да използвам първият си час от всеки един ден за няколко полезни упражнения; 20 минути спортувам активно, 20 минути чета и 20 минути си подреждам програмата за деня;

  • Прави добро и се включвай в благотворителни акции – винаги ме активизира и ме кара да се чувствам като обществено полезен човек;

  • Споделяй добрите новини около теб по всички канали с които разполагаш – това ти помага да се гордееш с постигнатото и да галиш егото си. Обаче не прекалявай и бъди твърдо стъпил на земята;

  • Срещай се с предприемчиви хора като теб – подобни срещи надъхват да продължаваш в поетата посока;

  • Клиентът е най-важен и винаги има право – предоставяй екстра сървис, който ще те отличи от всички останали. Винаги се обаждай и търси обратна връзка;

  • Посещавай изложения, различни ивенти, бъди разпознаваем с това, което правиш – много скоро различни организации ще се свързват с теб относно публикации, лекторство или персонални покани за събитията, които косвено ще рекламират теб и твоя бизнес;

  • Чети съвети и книги за самоусъвършенстване, гледай уебинари – много полезно, от което се учи достатъчно и се изгражда добра позитивна нагласа в човека.

За обобщение и край на тази статия споделям една моя мисъл:

„Не спирай да бъдеш позитивен, борбен и да опитваш! Само така можеш да отключиш това, което живота крие за теб. Всеки нов ден е една нова възможност, извлечи най-доброто от всички минимум 365 възможности, които имаш всяка година. Мисли в и за бъдещето. То е пред всеки един от нас и най-доброто тепърва предстои!“

Коментари
Напишете коментар

* Име и фамилия

* E-mail

Пол

мъж

жена
* Заглавие на коментара

* Вашият коментар

* Моля, въведете кода


Полетата с * са задължителни
Вашият коментар ще бъде публикуван след одобрение от администраторите на сайта
Подобни статии
ПАРТНЬОРИ